Днес стартира Сирната седмица. До неделя вярващите не трябва да ядат месо.  В сряда и петък са позволени рибните ястия. Може да се консумират плодове, зеленчуци, масло, яйца, сирене и други млечни продукти. В неделя на 17-ти март, седем седмици преди Великден, православната църква отбелязва празникът Сирни заговезни, известен още и като Големи заговезни, Сирни поклади, Неделя сиропусна или „Прошкин ден“. Според традицият младите гостуват на по-възрастните – родители, кумове, братя, сестри, за да им целунат ръката и да поискат прошка, с думите „Прощавай“. Възрастните отговарят: “Простено да е”. Цялото семейство се събира на трапезата, на която е сервирана празнична безмесна вечеря. На масата е необходимо да присъства бялата халва, защото в този ден по стара българска традиция се извършва ритуала хамкане.  Обичаят е звързан със завързване на тавана парче халва от най-възрастната жена на вълнен червен конец. Всички деца в семейството се подреждат в кръг. Възрастната жена разклаща конеца, като целта е децата да отхапят парче халва с уста, без да използват ръцете си. На някои места се палят и прескачат големи огньове, а на други се провеждат кукерски обичаи. Както ви съобщихме преди време и в Асеновград на 17-ти март ще се проведе кукерско карнавално шествие. По повод празника на 14-ти март от 17:30 ч. Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ организира семейна работилница за изработката на карнавални маски. На нея ще се извърши и кулинарно представяне на традиците за Сирни Заговезни.  След празникът Неделя сиропусна на 18-ти март започва дългият и строг Великденски пост. През този период се преустановяват венчавките и кръщенетата.