Site icon Телевизия ТВ САТ КОМ

От утре ромите започват подготовката за Василица

От утре ромите започват подготовката за Василица – един от най-големите и най-почитаните празници, които празнуват всички роми . Василица или Банго Васил (куцият Васил), се отбелязва всяка година на 14 януари.
Този празник трае два или три дни. Нощта на 13 януари срещу 14 януари съответства на християнската Бъдни вечер. Ромското семейство се събира, никой не бива да скита сам навън, къщата се заключва, дори на двора не се излиза. Ястията са постни, а обреден кравай “боговица”, който се разчупва и се изяжда от всички.
Василица, денят, който ритуално съответства на Коледа, се празнува на 14 януари, но като дата се пада на Васильовден (1 януари), който по стар стил се пада именно на 14 януари. . На Василица сутринта децата обикалят комшийските къщи и сурвакат за здраве, за благополучие, за късмет, за плодородие. На масата трябва да има хвъркато животно – варена или печена кокошка, петел, гъска, сготвено с ориз, като символ на спасението на ромите от смъртта. То е символ на късмета и трябва поне една нощ на пренощува в дома.
Празникът Банго Васил е съпроводен с много веселие и танци.
Общото между християнските празници около Коледа и Василица може да бъде открити в много от ритуалите. Това отново трябва да покаже колко тясно са се вплели в годините ромските и българските обичаи.

Exit mobile version