Всяка година на 1 май отбелязваме годишнината от Априлското въстание. Тази година се навършват 146 години от паметната за България дата. Честванията на този ден са най-мащабни в Копривщица и по традиция на тази дата градът се посещава от множество хора и официални лица.

Ето какво написа президентът Румен Радев във Фейсбук по повод годишнината:

„Копривщица знае, че високо вдигнатата глава струва скъпо. Но и че единствено с изправен гръб човек вижда ясно, върви достойно напред и може да напише кърваво писмо, което да отвори вратата към възкръсването на България.
Окрилен от своя културен и духовен възход, градът дари на България огнените водачи на Априлската епопея Тодор Каблешков и Георги Бенковски. Тяхната дързост заби ръждивия български нож в сърцето на прогнилата Османска империя и показа на света, че българите отхвърлят робството и зората на българската свобода изгрява“.

А това сподели премиерът Кирил Петков на честването в Копривщица, което също бе споделено на страницата на Министерски съвет в социалната мрежа:
„Бъдещето на България зависи от самите нас. Да действаме, а не да говорим. Да бъдем обединени в името на по-добра България“.  В Копривщица премиерът припомни думите на големия революционер Тодор Каблешков от неговото Кърваво писмо: „Ако вие, братя, сте били истински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия пример и в Панагюрище“.