На 4-ти декември почитаме Св. Варвара. Това е първият от трите големи празници, които отбелязваме в началото на месец декември. Утре е денят на Св. Сава, а на 6-ти декември – на Св. Николай, тогава празнуваме Никулден и се приготвя риба.

А на днешната трапеза – трябва да присъстват варивата, както и питката, съпътстваща почти всеки празник. Тъй като сега са Коледни пости, питката трябва да е постна, обикновено това е т.нар. „содена питка“. Но ако не постите, може да приготвите и хлебна питка със сирене. Ето и нашето предложение за такава:

200 гр. кисело мляко

200 мл. вода

2 яйца

1 пак. мая (7гр )

2 с.л. захар

1ч.л. сол

3 с.л. олио

700 гр. брашно

50 г. масло – за намазване на корите

Маята се разтваря в топла вода със захарта. От брашното се прави кладенче и вече шупналата мая се прибавя, заедно с кис. мляко, единият жълтък и солта. Замесва се меко тесто, остава се да втаса на топло. Втасалото тесто се разделя на 4 топчета, трите се разточват, намазват се с разтопено масло (по желание се натрошава и сирене), разрязват се на 8 парчета и се усукват. Последното топче също се точи и маже с масло, но се навива на руло и се нарязва на охлювчета, които се нареждат в средата. Остава се да втаса още веднъж, намазва се с другия жълтък и се пече на 160 градуса.