За трети път тази година ще отидем до избирателните секции, за да упражним правото си на глас. Изборите за Народно събрание първо се проведоха на 4 април, след като не бе сформирано правителство, следващите бяха на 11 юли и сега за тази неделя, 14 ноември са насрочени поредните такива. Различното този път е това, че изборите след два дни ще бъдат 2 в 1. Освен, че ще избираме състава на новия парламент, сега ще гласуваме и за президент и вицепрезидент. Близо 5100 са кандидатите, които искат да влязат в 47-то Народно събрание. Те ще се борят за 240 места в него. Между 23 двойки пък можем да избираме при вота за президент и вицепрезидент. Почти 13 хиляди са Секционните избирателни комисии в страната, 751 са тези в чужбина.
И тъй като до изборите остават броени часове, днес е последният ден, в рамките на който е позволена политическата агитация. Утре вече е т.нар. ден за размисъл. За трети път през 2021 г. българите ще имат право да обмислят кого да подкрепят като бъдещ депутат и съответно сега ще трябва да мислим двойно – и кой желаем да е президент на страната за следващия 5-годишен мандат.
Трябва и да припомним, че предизборните агитационни материали трябва да бъдат премахнати в срок от 7 дни след изборния ден на приключилите избори. Ако има балотаж за президент и вицепрезидент предизборната кампания се удължава с една седмица, до провеждането на втория тур.