В близо 1700 училища в цялата страна вчера около 60 хиляди седмокласници държаха матура по български език и литература. За първа година, заедно с учениците от 7-ми клас, национално външно оценяване имат и десетокласниците. Изпитваните в 10-ти клас са над 51 хиляди, разпределени в почти хиляда учебни заведения. Матурата за 7-ми клас започна в 9 ч. сутринта, а за по-големите ученици – час по-рано. От Министерството на образованието уточняват, че изпитът в седми клас е в две части – първо, в рамките на един час, учениците трябва да решат тест с 25 задачи, през втората част седмокласниците следва да напишат подробен преразказ с дидактическа задача върху неизучавана художествена творба.
Изпитът за десетокласниците продължава общо 90 минути и включва тест от 23 задачи, има и задачи за редактиране, формулиране на теза по зададена тема, както и създаване на кратък текст в жанр, изучаван в първи гимназиален етап.
Днес е изпитът по чужд език , но той е по желание. За сметка на това учениците от 7-ми и десети клас трябва да се явят задължително на националното външно оценяване по математика, което ще се проведе в петък, 18-ти юни.
Срокът за обявяване на резултатите от всички изпити е 28-ми юни, посочват от МОН.