Новата 2022 г. започна с увеличение на заявените работни места в реалната икономика. Това информират от Агенцията по заетостта. Най-голям дял свободни позиции има заявени в преработващата промишленост, следвана от търговията и ремонтът на моторни превозни средства.

През първия месец на новата година заявените работни места на първичния пазар на труда са близо 12 хиляди. Това е с над 3 800 повече от предходния месец и с 410 повече спрямо същия месец на 2021 г. От Агенцията по заетостта посочват, че най-голям дял свободни работни места в реалната икономика – близо 30%, са заявени в преработващата промишленост. На следващите места се нареждат търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети, хотелиерството и ресторантьорството, административните и спомагателните дейности, държавното управление и образование.
За бизнеса сред най-търсените професии през януари са машинни оператори на стационарни машини и съоръжения, работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт и др.
Колкото до безработните, започнали работа през януари – те също са почти 12 хиляди. По сектори на икономиката най-много от наетите отново са в преработващата промишленост, търговията, хотелиерството и ресторантьорството. Записаните като безработни пък са около 162 хиляди души, което е с почти 30% по-малко в сравнение със същия период миналата година.
Припомня се, че продължава предоставянето на средства по антикризисната мярка 60/40. Само за месец януари по процедурата са одобрени заявленията на близо 2 200 работодатели за запазване заетостта на 42 000 работници и служители.