Site icon Телевизия ТВ САТ КОМ

Празнуваме 110 години Независима България

110 години от обявяването на Независимостта на България отбелязваме днес. Нека примомним събитията около този акт:

На 22 септември 1908 година в Търново е обявена Независимостта на България. Какво означава това – всъщност с този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ тридесет години по-рано от големите европейски държави с Берлинския договор. Независимото Царство България е признато от Великите сили по-малко от година по-късно – през пролетта на 1909 г.

Историята разказва какво се случва в нощта срещу 22 септември: министър-председателят посреща княз Фердинанд I на яхтата „Хан Крум“ край Русе, откъдето цялото българско правителство и князът поемат към Търново. Царският влак с държавниците прави почивка по маршрута си на гара Две могили и там Александър Малинов написва манифеста за независимостта, под който се подписват Фердинанд и министрите.
Независимостта на България е обявена тържествено на 22 септември 1908 г. в църквата „Св. 40 мъченици“. Княз Фердинанд I приема титлата цар на българите.

С провъзгласяването на независимостта на България се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите държави. Така са създадени и предпоставки за освобождаване на последните останали под османска власт български земи в Тракия и Македония

 

Exit mobile version