Днес православната църква чества паметта на двамата апостоли Петър и Павел. Като ревностни разпространители на християнството те претърпяват много страдания и гонения и са наречени „първовърховни престолници и вселенски учители“.
Най-важните обстоятелства от живота на светите Петър и Павел са описани в книгата „Деяния на апостолите“ , а за апостол Петър четем и в евангелията.
Светите апостоли Петър и Павел много се потрудили за разпространение на словото Божие, претърпели много страдания и гонения и са ни завещали в своите послания основните правила на християнската вяра и живот.Двамата апостоли загинали мъченически в Рим на 29 юни 67 г.по времето на гоненията на християните при царуването на Нерон .Според вярванията Св. Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.На Петровден, както нарича народът ни този празник, множество храмове празнуват своя празник. Сред тях са два параклиса в Асеновград и църквата „Св.св.Петър и Павел” в Пловдив, която посети наш екип в навечерието на празника.Въпреки голямата горещина хората прииждаха в църквата, за да почетат първовърховните апостоли, да вземат участие в богослужбата и да се помолят на светците.Вечернята беше възглавена от еп.Арсений в съслужение с пловдивски свещеници и свещеника на храма отец Тодор Тодоров.
На днешния ден имен ден празнуват: Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен. В превод от гръцки името Петър означава „камък” , а името Павел в превод от латински – „малък”. Честито на именниците!