„Няма пряка военна заплаха за сигурността на България“. Това увери днес президентът Румен Радев, още след първоначалната информация за военни действия в Украйна от страна на Русия. Още сутринта хиляди българи поискаха да бъдат евакуирани и да се приберат у нас.

Датата 24.02.2022 г. явно ще остане в историята. За съжаление няма да е с нещо положително – денят бе определен от политици и историци като един от най-мрачните за Европа от Втората световна война насам. Още от рано сутринта медийното пространство гръмна със заглавия, че Русия нападна Украйна и войната, за която всички говорят през последните дни, започна. Социалните мрежи действително бяха залети от клипове и снимки, на които се виждат изстреляни ракети, както и разрушения, и се чуват взривове. По-късно стана ясно, че има и загинали, и ранени.
Още в сутрешните часове у нас бе свикана извънредна консултативна среща с правителството, председателя на парламента и националните служби, за да бъде обсъдена ситуацията. След нея президентът Румен Радев заяви, че ефективните военни действия са недопустими и осъди поведението на Русия. Той потвърди, че „Няма пряка военна заплаха за сигурността на България“, но все пак има редица рискове. Само до този час броят на българите, поискали евакуация от Украйна, надхвърли 4000 души, поради което както президентът, така и министър-председателят Кирил Петков увериха, че ще се направи всичко възможно сънародниците ни да се приберат

Така видимо ситуацията е усложнена. Бе съобщено, че в част от Украйна токът е спрян, а хора в близост до ударите споделяха, че паника определено има и че масово се напускат големите градове.
На сайта на външното ни министерство са посочени телефонни номера, на които българските граждани могат да се свържат с дипломатическите представителства на България в Украйна.