Над 117 000 седмокласници и десетокласници се очаква да се явят на националните външни оценявания по български език и по математика тази седмица. Утре е т.нар. матура по български език и литература, а в петък е изпитът по математика.

Както седмокласниците, така и десетокласниците полагат изпитите в училищата, в които се обучават, като се допускат до залите срещу документ за самоличност. Особено важно да се отбележи е, че трябва да пишат с черен цвят на химикала. Точно в 9 часа сутринта трябва да започне изпитът по български език и литература за близо 63 хиляди седмокласници. Те ще са разпределени в 1 700 училища и почти 5 700 зали. 11 000 квестори ще следят за реда. Учениците ще имат на разположение 150 минути, за да решат теста, който се състои от 26 задачи – 18 от тях са затворени, т.е. предлагат четири възможности за отговор, 6 от задачите предполагат кратък свободен отговор и една с разширен такъв. Последната задача пък е преразказ на неизучаван художествен текст. Седмокласниците използват резултата от НВО като балообразуващ елемент при приема им в 8-ми клас, което го прави особено важен и определящ за мястото, където ще продължат образованието си. Според промените в Наредбата за организация на дейностите в училищното образование от тази година учениците подреждат желанията си и в четвърти етап на класиране.
А два часа по-късно утре – от 11 ч., започва изпитът за над 54 500 десетокласници. Те ще положат матурата в над 1000 училища и близо 4600 зали. При тях са ангажирани над 9 000 квестори. НВО за учениците в десети клас е тест с общо 23 задачи – 14 въпроса с избираем отговор, а 6 – с кратък свободен отговор. Има една задача за редактиране и една с разширен свободен отговор, в който трябва да се формулира теза или антитеза. Последната задача е за създаване на текст (резюме, заявление или CV). Изпитът тук продължава час и половина.
С резултата от НВО десетокласниците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втория гимназиален етап. Максималният брой точки на всеки от изпитите е 100, а резултатите ще бъдат обявени до 28 юни, уточняват от образователното министерство.

В деня на изпитите, всички останали ученици са освободени от учебни занятия.