Над 110 хиляди седмокласници и десетокласници ще се явят на национално външно оценяване тази седмица. Първият им изпит, по български език и литература, е утре, а по математика – в четвъртък.

Учениците ще положат т.нар. матури в училищата, в които се обучават. Те ще бъдат допускани в сградите само срещу документ за самоличност, който може да е и ученическа карта. Задължително е да пишат с черен химикал, тъй като той се разчита от софтуера, чрез който ще се проверяват техните изпитни работи.

За седмокласниците изпитът по БЕЛ утре ще стартира точно в 10 сутринта, той е разделен на два модула и ще продължи общо два часа и половина. Учениците трябва да решат 26 задачи – 18 затворени въпроса, т.е. с 4 възможни отговора, 6 задачи с кратък свободен отговор, една – с разширен такъв, а последната задача изисква подробен преразказ по неизучавана художествена творба.

Десетокласниците трябва да са в класните стаи до 8:30 ч., тъй като изпитът им започва в 9 сутринта. „Равнището на компетентностите по български език и литература в края на първи гимназиален етап се проверява писмено чрез тест с общо 23 задачи, 14 въпроса са с избираем отговор, а 6 – с кратък свободен отговор. Има по една задача за редактиране и за разширен свободен отговор, в който трябва да се формулира теза или антитеза. Последната задача е за създаване на текст (резюме, заявление или CV). Изпитът продължава 90 минути – два слети учебни часа“, посочват от МОН.

Учениците ще имат един ден почивка и в четвъртък ще трябва да се явят на национално външно оценяване по математика. Важно уточнение тук е, че по време на него могат да се използват необходими математически формули. За 150 минути седмокласниците трябва да решат 23 задачи, а десетокласниците – 17 за 90 минути.

Максималният брой точки на всички изпити е 100. Резултатите ще бъдат обявени до 28-ми юни. Трябва да уточним, че оценките от НВО в VII клас се използват като балообразуващи при приема на ученици в VIII клас, а с резултата в Х клас учениците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втори гимназиален етап.

На изпитите следва да се явят около 60 хиляди седмокласници и 52 хиляди десетокласници.