Вече ще можем да коригираме данните на закупена електронна винетка, ако сме допуснали техническа грешка при въвеждането им. Корекцията е възможно да се направи само веднъж. Ще се позволи поправка на до два от обърканите символи в регистрационния номер на автомобила, уточняват от Агенция „Пътна инфраструктура“. Опцията за корекция  на символите е предвидена в промените на Закона за пътищата, публикувани за обществено обсъждане от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. До промените се стигна в резултат  на множеството сигнали на граждани, закупили винетка за своя автомобил и сгрешили символ при въвеждането на регистрационния му номер.

„Поправената винетка ще е валидна до същата дата, до която е била валидна първоначално купената, но сгрешена винетка“, допълват от пътната агенция. След корекцията няма да бъде търсена административно-наказателна отговорност за периода, в който автомобила е преминавал през републиканските пътища със сгрешената винетка – ако са издадени актове по това направление, няма да се издава наказателно постановление, а ако има издадени електронни фишове, те следва да бъдат анулирани.

Важно уточнение е, че коригирането на данните ще може да се прави само еднократно, за да се избегнат възможни умишлени опити една и съща винетка да се прехвърля на различни превозни средства.  При подаване на искането за коригиране, ще трябва да се предостави и доказателство за извършено плащане на дължимата такса за винетката, за да не се стигне до подаване на заявления от лица, които да злоупотребят и да се опитат да коригират заплатена електронна винетка с регистрационен номер,  близък до този на техния автомобил.