Празникът е наричан още Петльовден, заради легендата, свързана с него. Тя разказва как смела българска майка отказва да даде сина си по време на турското робство, за да не стане той еничар. Тя убива петел и разпръсква кръвта му из целия двор, заявявайки на турците, че е убила своя син, за да не им го предаде. След това от това село никога не идвали войски да взимат момчета от българските семейства. С времето в чест на майките, родили синове, 2-ри февруари се приема за Ден на мъжката рожба. Според традицията, във всяка къща трябва да се приготви петел за трапезата. В миналото се е колило животното, в наши дни по-скоро ще купим пилешко от магазина, но важното е на масата да сложим приготвеното месо за празника. Както при повечето празници, днес не се подхваща къщна работа, не се шие и не се пипат остри предмети, за да са здрави децата.