Стотици преподаватели получават или разширяват педагогическата си квалификация благодарение на Националната програма „Мотивирани учители“. Тя е в сила от 2019 г., ще продължи и през 2022 г.

Близо 120 специалисти от различни сектори на икономиката се обучават тази година във висши училища, за да получат педагогическа правоспособност. По голямата част от тях вече са назначени в учебни заведения. Това информират от МОН. Точно 101 действащи учители пък ще следват в университети през настоящата учебна година, за да могат да преподават друг предмет, различен от тяхната специализация. За времето от 2019 г. до този момент почти 500 преподаватели са придобили такава допълнителна квалификация, а в системата на училищното образование са се включили близо 800 учители. „По този начин се осигуряват квалифицирани учители за малки училища, в които обикновено един човек преподава по няколко предмета”, казват от образователното министерство.
Една от областите, в която работят най-голям брой учители от програмата „Мотивирани учители” е пловдивска. Самата програма ще продължи и през 2022 г., като общият й бюджет за три години е 3 млн. лева.