Днес Църквата чества знаменитият иконописец и храмостроител преподобни Пимен Зографски. Светецът се счита за покровител на българските художници
В продължение на много години преподобни Пимен обикалял цяла България и проповядвал словото Божие, утвърждавал във вярата православния народ. С молитвата си вършел много чудеса, строил и ремонтирал храмове.
Построил и обновил около 300 църкви и 15 манастири, като собственоръчно ги украсявал със стенопис. Между тях са Черепишкия манастир и Суходолския манастир .
Към края на живота си преп. Пимен се завърнал в Черепишкия манастир, където след тежко заболяване починал на 3 ноември 1620 г. Преди смъртта лицето му просияло, а при гроба му ставали чудеса.
Зограф, монах и лечител, архитект и строител от края на ХVI и началото на ХVII в., св. Пимен Зографски е оставил богато наследство в църковното изкуство.
За покровител на българските художници е обявен през ноември 1993 г. по идея на сдружението за възраждане на Софийското Светогорие (манастирите около столицата) „Св. Пимен Зографски“. Денят на българския художник се празнува от художниците, иконописците и реставраторите.