„До края на юни всички училища могат да сформират ученически спортни отбори и групи по изкуства и да ги регистрират в регионалните управления на образованието. Заниманията ще започнат в началото на следващата учебна година и ще се финансират по новата Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“, която беше приета от правителството през тази седмица. За учебната 2022/2023 г. са предвидени 90 млн. лв.“ Това информират от Министерството на образованието и науката по повод новата програма, целяща да стимулира колективните извънкласни дейности. Ще се организират отбори по футбол, волейбол и баскетбол, вокални, танцови, музикални, театрални групи, като техни ръководители могат да бъдат не само учители, но и треньори и творци извън образователната система, допълват от МОН.

Очаква се официалният старт на програмата да бъде даден на националния стадион „Васил Левски“ през месец септември. „Специален гост на празника на спорта и изкуствата ще бъде Христо Стоичков, който горещо подкрепя новата инициатива“, казват още от образователното министерство.

По-малките учебни заведения, с до 400 ученици, могат да регистрират до две групи по изкуства и до два спортни отбора, а в по-големите училища ще се финансират до три групи по изкуства и до три отбора.