Тази събота, 5-ти ноември, ще отбележим последната за годината задушница. Тя е винаги преди Архангеловден, поради което е позната и под името Архангелова. Хората я наричат още Голяма и Велика задушница. На този ден се посещава църква и се пали свещ за починалите, разбира се посещават се и гробищата, за да отдадем почит към отишлите си от този свят наши близки. На деня се раздава хляб, вино, жито и сладки неща, като разменяйки си храни християните казват „Вземете за Бог да прости“.
Тази задушница е посветена и на загиналите войни, поради което се нарича и мъжка или войнишка задушница. В православните храмове се отслужва панихида за всички починали, както и за загиналите войници, което се прави по традиция и във военните поделения. В асеновградския 4-ти артилерийски полк това също ще бъде направено в утрешния ден.
А според старите вярвания видиш ли мушица или пеперуда да жужи около теб на задушница, значи душата на покойника е дошла. Казва се, че на такъв ден не се работи, не се пере, не се върши и никаква друга домакинска работа.