Site icon Телевизия ТВ САТ КОМ

Утре е Св. Мина

На 11 ноември Православната църква почита светлата памет на светите мъченици Мина, Виктор и Викентий и девицата Стефания, станали жертва на жестоките гонения срещу християните през 3 век. От тримата мъченици най-популярен и почитан е Св. Мина – воин и известен чудотворец, който се смята и за покровител на семейството.
Св.Мина е и лечител, смята се за патрон и покровител на всички народни лечители и знахари. Той е покровител на жените, затова те се молят пред иконата на светеца в този ден за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома. Известен чудотворец, Св. Мина е покровител на сираците и бездомните. Закрила от него очакват също така воините и пътниците, поели на дълъг път.
Светецът дарява с благополучие семейството и скрепява разклатените бракове, закриля самотните жени- необвързани и вдовици и женската чест , помага при откриване на изгубени вещи.
Свети Мина помага за правилното решаване на проблеми от различно естество и намиране на душевен покой.Лекува различни заболявания – да проходят немощни, да проговорят или оправят говора си заекващи.
Името му означава „месечина, луна“. Смята се за патрон и покровител на всички народни лечители, войни, както и на хората, поели на дълъг път.
Св. Мина бил войник в Египет. За вярата след мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклециан и Максимиан.
На Св.Мина в Асеновград има посветен параклис, който е в нартекса храма „Св.Троица”. Построен е през 1970 година. Ежедневно се посещава от десетки хора, търсещи помощта на Св.Мина. Чества храмовия си празник на 11 ноември.

Exit mobile version