Над 753 хил. годишни е-винетки за леки автомобили изтичат в първите два месеца на 2022 г. Това информират от Агенция „Пътна инфраструктура“. До първия ден на новата година бяха валидни 12 350 от винетките у нас. От АПИ припомнят, че шофьорите могат да проверят валидността на електронната си винетка или да купят нова такава на www.bgtoll.bg, както и чрез мобилното приложение БГТОЛ. Крайният срок на електронната винетка се проверява чрез въвеждане на регистрационния номер на превозното средство и държавата, в която е регистриран. „Статусът може да е „активен“, „с изтекъл срок“ или „неизползван“ в случаите, когато винетката е купена с отложен старт до 30 дни от началната дата на валидност“, посочват от пътната агенция.

Цените на винетките отново са: 97 лв. за годишна винетка, 54 лв. за тримесечна, 30 лв. за месечна, 15 лв. за седмична, а уикенд винетката е 10 лв.

За пореден път се посочва и че при купуването на е-винетка е необходимо внимателно да се преглежда и проверява въведената информация преди да се потвърди финалното плащане. „Отговорността за попълване на коректна информация за номер на пътното превозно средство, категорията му и периода на валидност на винетката е на собственика или ползвателя му. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил“,  казват още от АПИ и уточняват: „Вписването на символите от регистрационния номер може да бъде и на кирилица, и на латиница, но да съответства на символите в самия регистрационен номер. При изписването на номера се въвеждат само букви и цифри. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. За цифра от номера трябва да се изпише 0 (нула), а за буква – „О“. В случай, че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал те не се въвеждат.“