Site icon Телевизия ТВ САТ КОМ

Връщаме стрелките на часовника с час назад в нощта преди изборите

В ранните часове на изборния ден ще имаме един допълнителен час, за да помислим кой да подкрепим на местните избори за общински съветници и кметове. В 4 часа сутринта в изборния ден – 27-ми октомври, трябва да преместим стрелките на часовника с един час назад. Така от лятното часово време преминаваме отново към астрономическото такова или зимното. Припомняме, че през изминалата 2018 г. Европейската комисия излезе с предложение местенето на стрелките да се направи за последно през 2019-та, като отделните държави да изберат към кое време ще останат.
Предложението обаче не среща подкрепата на всички страни-членки на ЕС, заради опасенията от създаване на хаос в транспорта и комуникациите от многото различни часови зони в съюза.
Да посочим и защо всъщност сменяме часа два пъти в годината – астрономическото часово време се използва от октомври до март, а с преминаването към лятното се цели да се получи по-добро съвпадение между светлата част на деня и активните часове на работещите и учещите, като съответно се намаляват и разходите за осветление. В България това се прилага от 1979 година. А докога ще се извършва тази сменя на часа у нас все още е рано да се каже.

Exit mobile version