„През тази година ще започне основен ремонт на Дунав мост“ – това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В Русе бе организирана среща между министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов, министъра на транспорта Николай Събев и румънския вицепремиер и министър на транспорта и инфраструктурата Сорин Гриндяну, където този въпрос бе обсъден.

„Обследването на Дунав мост е показало, че той е в много лошо състояние и дори има оголване на конструктивни елементи“, каза Караджов.

През май трябва да приключи техническото проектиране за ремонта на моста на река Дунав между Русе и Гюргево. Тогава следва да бъде обявен и конкурсът за избор на изпълнител. Краят на ремонтните дейности се очаква да приключат през пролетта на 2023 година.

На срещата в Русе бе договорено България и Румъния да започнат да изпълняват Меморандума от 2019 година, в който е записано, че ще бъдат проучени 5 възможни локации за бъдещи мостови съоръжения над река Дунав: Оряхово – Бекет; Никопол – Турну Мъгуреле; Свищов – Зимнич; Русе – Гюргево и Силистра – Кълъраш. „За да се ускори изпълнението на Меморандума, под патронажа на министрите на регионалното развитие и транспорта се създават две работни групи, които ще заседават на всеки три месеца. Освен за изграждане на нов мост на Дунав, работните групи ще забързат изпълнението на проекта FAST Danube, чиято цел е да подобри корабоплаването в общия българо-румънски участък на реката през цялата година“, казват от АПИ, информирайки за въпросната среща.