„Ще обезщетим земеделците, пострадали от градушката, с всички инструменти, които държавата и ЕС ни дават“. Това заяви земеделският министър д-р Иван Иванов по повод падналата градушка в края на месец май в Садово и унищожената там продукция. Припомняме, че пострадалите земеделци там протестираха няколко дни, дори затвориха пътя за Хасково. От Министерството на земеделието уточниха, че тази година в държавния бюджет са предвидени 5 млн. лв. за обезщетения на земеделски стопани в резултат на подобни неблагоприятни климатични условия. Очаква се в понеделник, т.е. утре, експерти да посетят Садово, за да може стопаните да получат подробна информация за възможностите за подпомагане.

„По време на силната буря в района от 31 май е имало забрана за изстрелване на противоградни ракети в продължение на 15 минути, заради прелитане на пътнически самолет“, казват от земеделското министерство с уточнението, че в този период е паднала градушката, унищожила реколтата. Министърът на земеделието обеща, че Държавата стои зад земеделците, поради което те не трябва да се притесняват за обезщетенията.

На 13 юни трябва да се проведе среща между всички отговорни институции за изчистване на определени неясноти по отношение налагането на забрани за изстрелването на ракети, комуникацията между институциите по този въпрос, адекватните решения и други подобни.

Припомня се, че при доказано 100% увреждане на продукцията, обезщетението покрива до 80% от разходите  по методика, която работи от години. Не бива да се подценяват и обезщетенията при застрахована продукция.