Суперхрани като киноа, авокадо, чиа, сушени боровинки, броколи и брюкселско зеле влизат в менютата в детските градини. Така наречените Суперхрани са включени в новия сборник с рецепти за храненето в детските заведения, който е минал одобрението на здравни експерти и МОН и е готов за печат.

Новият рецептурник съдържа 420 рецепти, включва ръководство за здравословно хранене, примерни седмични менюта по сезони и заменя рецептурника от 2004 година.

Сборникът е разработен от експертна група под ръководството на проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи.
В новият рецептурник са заложени по-малко сол и захар. Хлябът в сандвичите е малко, пълнозърнестият хляб става първи избор.
Увеличават се порциите супа и основното ястие за по-големите деца, а десертът се намалява като количество.
Намалени са тестените изделия. От менюто на децата вече отпадат пържените храни, както и колбасите. Българските плодове и зеленчуци са приоритет. Активно присъстват боба, лещата, нахута, сусама.
Киселото мляко, изварата, сиренето или кашкавала са ежедневно представени. Включени са и рибата и птичето месо.
В основата на новия сборник с рецепти в детските градини е българският модел на хранене. Традиционните български храни са застъпени с разнообразни рецепти. Наред с това за разнообразие са включени за разнообразие интересни рецепти за здравословно хранене от цял свят.