19- ти Международен фолклорен фестифал стартира снощи в Пловдив. Той ще продължи шест дни. Фестивалът се провежда в старинния античен стадион в града под тепетата. Финалът му ще бъде обявен на 03.08.13 г. Входът за всички изяви ще бъде безплатен. Танци, музика и настроение искряха на площада пред Община Пловидв вчера. Участие в 6- дневното надиграване ще вземат състави от Армения, Венецуела, Индонезия, Италия, Словакия, Словения, Гърция, Румъния и разбира се, България. Международният фолклорен фестивал вчера започна с шествие по главната улица на Пловдив и финализира на специално създадената сцена, пред Общината. През всяка една от вечерите ансамблите ще изнасят концерти на античния театър. Домакин е Академичният фолклорен ансамбъл към Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, ректорът на която сподели гордостта си от факта, че за деветнадесети път в Пловидв се провежда подобен грандиозен спектакъл на международно ниво.
   Екзотичните индонезиици и чувствените итаианци показаха красотата на техните хореографии. От, своя страна, България също представи достойно страната ни, разкривайки уникалността на българската народна култура. Всяка една от вечерите на фестивала ще започва с шествия на танцьорите. Те ще стартират в 17 ч. от дом „Левски“ и ще преминават по главната улица. На сцената пред община Пловидв в 18 ч. ансамблите ще представят своите народни танци, след което точно в 20 ч. ще започват и големите им концерти на Римския стадион в града под тепетата.
   На вчерашното откриване на международния фестивал, след близо двучасово надиграване, фолклорните състави се отправиха към Античния театър в Пловидв, където се случи официалното откриване на танцовото шоу. Минути, преди да потеглят на там, специално за ТВ САТ КОМ, ансамблите на Италия, Армения и Гърция споделиха впечатления за Пловдив и България. Фолклорната група на арменците се казва „Муш“. Те разкриха пред нашия екип, че и друг път са посещавали България и Пловидв, много им харесва тук и се радват, че имат възможността и тази година да присъстват на грандиозното събитие. „Чувстваме се много добре в този малък, но хубав град!“, разкриха за ТВ САТ КОМ танцьорите на Армения. Ансамбълът на гърците се казва „Макидонис“. Те също са останали с прекрасни впечатления от Пловидив. „За пръв път сме тук и посещението ни в този град е невероятно изживяване за нас!“, разкриха още гръцките танцьори. Ансамбълът на Италия, пък, споделиха, че са изключително доволни от факта, че са в България. Името на техния състав е „Ас фолк Бараджано“. „Пловдив е най- добрият град в света!“, възкликнаха италианците след представянето си на пловдивска сцена.

 

 

 

Репортер: Атанаска Маркова