БПЦ

Църквата реши тази година Благодатният огън от Йерусалим да не се пренася.

Св. Синод на БПЦ реши през настоящата година да не се осъществява пътуване на Велика Събота за пренасяне на Благодатния огън от светия град Йерусалим, причината е неблагоприятни обстоятелства. От Светия синод информират още, че на Велика Събота, на 23 април, след 14 часа Благодатният огън може да бъде получен от Синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил“, съхраняван там от миналата година.

Припомняме, че през изминалите година израелските власти даваха възможност на православни църковни делегации да получат частица от благодатния огън, който слиза на Велика събота в храма на Гроба Господен в Йерусалим.

Измолването на Благодатния огън се извършва в навечерието на почитането от православните християни Възкресение Господне.

Благодатният огън се нарича още Свещен огън. Според православните християни е запален по свръхестествен начин. В първите няколко минути след запалването му той  има свойството да не излъчва топлина и да не изгаря. Патриархът изнася огъня пред църквата, след което вярващите го разнасят. В някои случаи е пренасян със самолети до по-далечни православни страни като България.