Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. В световен мащаб на този ден се отдава признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. Самият празник води началото си от протестите против лошите условия на труд и ниските заплати на жените в края на 19-ти век. С течение на времето Денят на жената става част от културата на много страни. В някои от тях денят губи политическата си окраска и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към своята половинка.

  А в България Осми март започва да се празнува след 9 септември 1944 г. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 г., обаче, честването взема особено широки размери и става един от любимите празници на нежния пол.

  Попитахме асеновградчани как те отбелязват 8-ми март. Анкетираните мъже споделиха, че всяка година на този ден обръщат специално внимание на жените около тях. Най-често им подаряват цветя и малки подаръци. Жените от своя страна заявиха, че макар да е веднъж годишно,трябва да има специален ден на жената.