бгтол

Приходите от тол системата са над пет пъти по-високи от издръжката ѝ. Това обявиха от министерството на регионалното развитие и благоустройството.

За 2021 година приходите от електронни винетки и тол са над 452 млн. лв. В същото време малко над 84 млн. лв. е издръжката на Националното тол управление.

Данните доказват, че управлението всъщност не работи на загуба. Приходите постъпват в републиканския бюджет и по силата на европейското и българското законодателство се инвестират единствено за поддръжка и изграждане на републиканската пътна мрежа.

Екип на МРРБ подготвя нормативни промени, които да разрешат проблемите с грешки при въвеждане на данни в е-винетките и в тол таксуването.

Предвижда се шофьорите да имат възможност еднократно да поправят сгрешена винетка, като корекцията ще действа от датата на купуването ѝ, тоест във времето назад. Към днешна дата корекцията действа занапред. По този начин при коригиране на сгрешените данни, ще може да се заличават всички наложени санкции. С възложената пълна ревизия на дейността на тол системата от МРРБ също ще предложат промени за подобряване работата на системата.