Частична рехабилитация на терените на стадион „Шипка“ предприеха треньорите на асеновградския футболен клуб. Използвайки момента с невъзможността да се провеждат тренировки, те, с помощта на спонсори от асеновградския бизнес, освежават и възстановяват със лични средства и сили терените за спорт.

След обявяването на извънредното положение и невъзможността да провеждаме тренировки, с другите треньори (Георги Карев, Йордан Жаров и Костадин Пейчев) решихме да възстановим това, което можем, с наши усилия, по игрищата на стадиона и по базата, като цяло. Това коментира единият от треньорите на ФК „Асеновец“, Димитър Илиев.

„За наша радост, след като това стана достояние на доста хора, те се отзоваха и протегнаха ръка. Фирма „Запрянови“ ЕООД осигури валяк, с който бе трамбован терена след едно от косенето му. Г-н Ташолов осигури машина, която да изоре част от малкия стадион, която не можеше да се ползва. Други наши близки и проятели също се включиха и помогнаха, при задължително спазване на противоепидемичните изисквания – работа с маски и ръкавици и без струпвания на хора, за да бъдем напълно отговорни. Благодарим на г-н Георги Запрянов, за осигурения (безвъзмездно) валяк, също благодарности и на г-н Иван Ташолов, и г-н Атанас Пешев за оказаната помощ, казват треньорите.

Имаме една много добра придобивка, осигурена от Сотир Кафалов, който осигури 2 000лв. за закупуването на косачка (тип тракторче) за клуба тракторче-косачка, от което стадионът се нуждаеше отдавна. Сега вече, благодарение на нея е доста по-лесно да се поддържа не само официалния терен, но и другите.

За 10 дни работа не е зле, продължаваме напред, казват треньорите, след добре свършената работа. „От другата седмица стадионите ще се охраняват благодарение на Община Асеновград. Благодарим!“

Също така решихме, на частите, които са зад вратите, да изградим две помощни игрища, като едното ще бъде с естествена трева, а за другото ще закупим изкуствена и ще направим мини изкуствено игрище, обясни треньорът Димитър Илиев.

„По този начин ще имаме две игрища с изкуствена трева. Така ще имаме две малки с изкуствена трева и едно малко – с естествена, плюс двата терена – големия и горния – помощния стадион. Смятаме, че ще успеем да ги поддържаме. Ще се постараем. Надяваме се и хората да бъдат разбрани, да не газят тревата, да не навлизат домашни любимци. Вече, знаете, има охрана. Все пак тук тренират техните деца, децата на града и на никой не му е приятно да тренира в кучешки изпражнения. Надяваме се да имаме успех!

И двата стадиона са наторени, също и зад вратите. Два пъти е торено с изкуствена тор. Коси се постоянно.

„Днес беше хвърлена изкуствена тор на терените на стадион „Шипка“. За да не се получи инцидент, молим да не стъпвате върху тревните площи!“, пишат под снимката от футболния клуб.

Надяваме се, че и времето ще бъде с нас и в деня, когато вдигнат извънредното положение и може да започне тренировъчен процес, децата да се зарадват на подобрени терени!

В дните на социална изолация, разбира се тренировки на стадиона няма, но всеки треньор праща клипове на децата, дава им задачи за самостоятелна работа в къщи, която всяко от тях изпълнява. Трудно е за всеки, но няма начин.“

Община Асеновград заяви скоро, че предстои ремонт на стадион „Шипка“. Надяваме се скоро това да започне, за да се приведе стадионът в по-приветлив вид, казва Илиев.

След преустановяване на извънредното положение, гражданите ще имат право на свободен достъп на градския стадион от 09:00 ч. до 21:00 ч.. При ползването на обекта ще е забранено навлизането по тревата на игрището. Не се допуска и разходка на домашни любимци. Нарушителите на вътрешните правила ще бъдат санкционирани. Всичко това ще бъде описано в предупредителни табели, за поставянето на които ангажиментът е поет от ФК „Асеновец“.

За разходка и спортни дейности асеновградчани ще могат да ползват пистата, но не и тревната площ на игрището, а след 21:00 ч. спортният обект ще бъде заключен. Предмет на охрана ще бъдат и основното, и помощното игрища на територията на стадион „Шипка“.

Въвеждането на мярката за охрана на обекта е с цел запазване целостта и прекратяване практиката по нерегламентирано ползване на терена, заради което същите са в недобро състояние в момента. За изпълнението на услугата няма да се наложи допълнително финансиране, а за целта е оптимизирана настоящата охранителна дейност на общински обекти и охраната ще се извърши в рамките на същия договор.