Трима лекари и две медицински сестри от МБАЛ Асеновград се ваксинираха днес срещу КОВИД 19. Първи бе началникът на Ковид отделението и на Второ вътрешно отделение, д-р Пепеланов. След него се ваксинира специалистът по нефрология и вътрешни болести, д-р Никола Тодоров.

Четири флакона с по 5 дози във всяка, пристигнаха днес от Пловдив. Те ще са достатъчни да бъдат ваксинирани общо 20 медицински лица до края на годината, обясни управителят на МБАЛ, д-р Иван Червенков. След Нова година ще стане ясно как ще бъдат ваксинирани и останалите граждани, каза още той. Към момента не е напълно ясно дали с това ще се заемат личните лекари, които по принцип следят имунизациите и поставят ваксини – противогрипни и др., или ваксинацията ще продължи да се извършва в кабинета, в който днес се ваксинираха първите медицински лица.

„Не боли, същото е като при другите ваксинации.“, категоричен бе д-р Никола Тодоров. Първите антитела би следвало да са се образувани някъде след 30-я ден, каза още той. „Ваксинирайте се, само така ще преборим този коварен вирус, така както някога сме преборили болести като туберкулозата и едрата шарка и почти бяха премахнати други болести, като полиомиелита.“, каза д-р Тодоров.

Кабинетът, в който те се ваксинираха се намира на втория етаж в новото крило на МБАЛ, в отделението по анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ), непосредствено до кабинета с новия томографски скенер.

За да даде своята подкрепа към медиците, както и да насърчи своите съграждани, на процедурата присъстваше и зам.-кметът, инж. Петър Петров. Той заяви, че също ще се ваксинира, в момент, в който това бъде възможно.

В Пловдив и областта кампанията стартира  в УМБАЛ „Св. Георги“ в 10 часа в присъствието на областния управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева и кмета на Пловдив Здравко Димитров, изпълнителния директор на УМБАЛ “Свети Георги“  проф. Карен Джамбазов  и медици.

„Посрещам това събитие с голяма надежда. Искрено се надявам това да е началото на края на изключително тежката ситуация, през която всички ние като общество преминаваме. Вярвам в науката и медицината, вярвам в нашите лекари и се надявам повече хора да се ваксинират“, заяви Дани Каназирева.

Тя припомни, че  процесът започна едновременно във всички държави членки на ЕС и това е изключително важно за преодоляване на пандемията.

„Преминахме през изключително тежки дни, особено аз лично няма да забравя най-тежкият месец ноември, надявам се той да остане в миналото. Благодаря на всички лекари, които от първия ден на пандемията са на своя пост и дават всичко от себе си. Днес отново са на първа линия и с личен пример показват на обществото, че има ситуации, в които само заедно и обединени можем да преодолеем, добави областният управител.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, който бе първият имунизиран  в Пловдив каза: „Вярвам в постиженията на медицинската наука. На второ място е крайно време да заживеем по начина, по който живеехме преди пандемията, и не на последно място защото ние лекарите трябва да даваме пример на своите пациенти.“

В болница УМБАЛ „Пълмед“първият имунизаран бе д-р Николай Иванов- началник на отделение по Ортопедия, в УМБАЛ „Каспела“ – 82 годишният рентгенолог д-р Христо Генов, в общинската болница „Свети Мина“-  трима лекари на 85 години – д-р Старибратов, проф.Иванов  и доц.  Николов се ваксинираха първи и дадоха личен пример. Паралелно и в другите болници в Пловдив и областта, както  в РЗИ започна и ще продължи още 4 дни ваксинацията.

„Наистина им благодаря! А и  има нещо много символично, че това се случва точно  в днешния ден – когато отбелязваме третия ден на Коледа и Стефанов.