54-год. разведен мъж иска да му бъде отпусната еднократна социална помощ за лекарства и превързочни материали. Той е с 81% трудова нетрудоспособност, с диагноза диабет, с ампутирани пръсти на ходилото, вследствие на болестта. Провежда постоянна медикаментозна терапия, частично платена от НЗОК.
Следващият асеновградчанин е на 29-год. мъж, баща на три деца. Той има нужда от средства за лечение на две от децата си. Едното дете, на едногодишна възраст, е претърпяло сърдечна операция и сега се налага втора такава. Другото му детенце е с поставена диагноза „Други неуточнени гърчове”. Асеновградчанинът е безработен и отглежда сам децата си.
86-годишна жена пък се нуждае от оперативно отстраняване на катаракта на едното око. По информация на близките и, цената която трябва да заплати за интервенцията, е в размер на 800 лв., а доходите на асеновградчанката от пенсия са едва 200 лв.
Мъж на 37 години и жена на 58 г., с диагноза „Множествен миелом”, съща са заявили, че имат нужда средства за лечение и терапии в чужбина, заради невъзможността процедурите им да се извършат в България.
Последната молба , която общинските съветници ще разгледат, е на 31-годишна асеновградчанка, която има нужда от средства за наемане на лице, което да се грижи за нея. Жената е със 100% загубена работоспособност, с болест на централната нервна система. От 16 год. възраст е с диагноза „Множествена склероза”. В тежко здравословно състояние е, предвижва се с помощно средство и и се налага постоянно да има човек до нея.
Ще бъдат ли подпомогнати тези асеновградчани и с какви средства, предстои да разберем на 25 април, когато ще се проведе 40-тото Редовно заседание на общинския съвет в града.