Танцов състав „Станимака“ грабна втора поредна златна статуетка в категорията „Обработен фолклор“- над 18 г.- от международен фестивал, провел се през уикенда в село Микрево. Фолклорната група се надпреварваше за първото място с множество участници, 17 от които бяха чуждестранни формации. „Станимака“ е единственият асеновградски състав, представял някога България на такъв престижен конкурс.
   Танцовата надпревара бе под надслов „Малешево пее и танцува“. В юбилейния 10- ти конкурс своите традиционни танци показаха фолклорни формации от Полша, Италия, Украйна и много други държави. Участие взеха и професионални ансамбли от Турция и България. Над 2 900 участника представиха 276 различни хореографии, в продължение на три дни. Задачата на всички състави бе да изиграят три танца в различни области. „Станимака“ бяха избрали да представят шопски, пирински и тракийски. Асеновградският самодеен състав успя да завладее сърцата на журито със своите темпераментност и настроение. Художественият ръководител на групата Снежана Станкова сподели, че е изключително доволна и щастлива от представянето на своите възпитаници и от спечелването на Златна лира. Тя не пропусна и да благодари на Община Асеновград, за това, че е направила възможно участието им в този конкурс.
   Само в рамките на около месец „Станимака“ вече има две поредни първи места от международни конкурси. Това е и причината танцьорите от самодейния състав да са истински признателни на своите треньори.