Site icon Телевизия ТВ САТ КОМ

Църквата чества днес паметта на Св. великомъченица Неделя – Кириакия

Св. великомъченица Неделя (с гръцкото име Кириакия) е родена в Мала Азия, най-вероятно в Никомидия. Още от детство се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие. Пораснала красива и умна девица. Много знатни младежи искали да я вземат за съпруга, но тя на всички отказвала с думите, че се е сгодила за Христа. Заради вярата си девойката била хвърлена в тъмница, измъчвана и горена с огън. Но ставало чудо и раните й зараствали. Мъчителят я осъдил да бъде посечена с меч.

На лобното място разрешили на Неделя да се помоли преди смъртта си. Непосредствено след молитвата тя предала душата си на Господа, без да бъде посечена. Това станало на 7 юли 289 г.

По-късно мощите й били пренесени в столицата на Второто българско царство Търново, а св. Евтимий, патриарх Търновски, написал „Похвала на светата великомъченица Неделя”.

През 1866 г. църковната служба за света Неделя е преведена от гръцки на църковнославянски и е издадена и в Русия. Частица от мощите на светицата се съхранява в Пловдивската митрополия.

На св.Неделя са назовани множество божи храмове, сред които е и Араповският манастир „Св.Неделя”. И тази година там се стекоха множество вярващи, за да почетат патрона на манастира и да измолят от светицата здраве.

Имен ден празнуват днес: Неделя, Неделчо, Недко и техните производни.Честити да са!

Автор: Ирина Иванова

Exit mobile version