Църквата е категорично против промените в закона, правещи възможни продажбата на земя на чужди граждани. Това заяви пловдивският митрополит Николай преди дни навръх храмовия празник на митрополитската църква „Св.Марина“.

В своето слово, след края на Светата литургия, митрополит Николай заяви с болка и явно негодувание:
„Разрушиха ни икономиката. Разрушиха ни образованието и здравеопазването. Отнеха ни децата. И това не им стига! Не! Те искат още! Искат и земята ни! Веднага и ако може без никаква съпротива! В света има безумно количество пари. Ще ни удавят в пари. Ще счупят всяка съпротива с пари. И ще ни купят. Ако продължаваме да смятаме, че всичко е за продан – да, ще ни купят.”
Митрополитът издигна глас срещу искането на Европейския съюз и се обърна за помощ и разбиране по проблема към народните представители, присъстващи в божия храм :
„Обръщам се към Вас, господин Цонев, както и към присъстващите, и отсъстващите представители на държавността. Моля ви, направете каквото е нужно. Говорете, убеждавайте, увещавайте, напрегнете всичките си сили, всичките си знания, всичкия си капацитет, впрегнете всичко, което Бог ви е дал, но запазете земята ни! Дайте им пари, ако искат, ще им плащаме глобите, но земята ни не давайте! Това е ваша отговорност! Новата ви, следваща отговорност.”