На 19 октомври почитаме Св. Иван Рилски

На 19 октомври Православната църква прославя Св. Йоан Рилски Чудотворец- най-великият български светец, небесен закрилник на целия български народ и основател на най-величествения манастир в България – Рилски.

Рилският манастир е основан през 10 век. Според легендата  Йоан Рилски се бил отдал на пост и молитва в една от пещерите в района. Първоначално манастирът бил построен в близост до пещерата. След смъртта си Йоан Рилски бил погребан в нея.

По повод празника утре Отец Тодор-свещенослужител в асеновградския храм, носещ името на светеца, ще отслужи празнична света Литургия.

През изминалите години десетки са вярващите, които посещават църквата „Св. Иван Рилски Чудотворец” в Асеновград навръх храмовия й празник. Миряните се редят на опашки, за да запалят свещ и да се помолят за това, което е най-важно за тях. Освен служба по повод празника, се извършва водосвет и се благославят приготвените ястия, които се раздават на присъстващите за здраве.

Припомняме, че една от причините храмът да бъде именуван на Иван Рилски е фактът, че в Асеновград е нямало друг такъв, носещ името му. Друга е свързана с пренасянето на неговите мощи, които са „преминали” през града.