Телевизия ТВ САТ КОМ

Циганска Богородица честваха ромите-християни край Бачковския манастир

На днешния ден по стар стил се чества Успение Богородично. Празникът, известен като Голяма Богородица, е много популярен сред циганите-християни. Те почитат Божията майка като олицетворение на жената-стожер в семейството. Затова и традицията в ромската християнска общност повелява: на Голяма Богородица или т.нар. Циганска Богородица, Бари Богородица, да се създаде ново семейство. С оглед на традицията и най-вече да се осъществят родови срещи и запознанства между младите, всяка година край Бачковския манастир се провежда цигански събор, на който идват роми от цяла Южна България, представители основно на ромските групи калайджии,калдараши и даскане рома, които изповядват християнството.Те се стичат към Бачковската обител още на 26-ти – 27-ми август, като задължително преспиват около манастира, палят свещи пред Чудотворната икона на Божията майка и се молят за здраве.

          В деня на Циганска Богородица из цялата околност на Бачковския манастир цари голямо оживление и веселие. Сред пъстрото ромско множество правят силно впечатление нагиздените в лъскави рокли, белосани с помади, начервени с ярки червила, силно гримирани момичета и момчета в снежнобели ризи, с тежки златни ланци и масивни златни пръстени и обеци. Настроението е празнично и завладяващо…

      Циганската Богородица, чествана от ромите край Бачковския манастир, се свързва с „пазара на булки”, който се прави главно от калайджиите. На този пазар се прави годеж и пазарлък между сватовете. В близкото минало булките се търгуваха на добри цени – от 5-6 хиляди до над 100 хиляди лв, като важно при определяне на цената винаги е било момичето да е девствено, да е от богат род и разбира се, красиво.

        С течение на времето, обаче, ритуалът „пазар на булки” е вече почти символичен, споделиха присъстващи на празника роми от пловдивските села Червен, Царимир, Избегли, Куртово конаре, Съединение и др. Сега за купуване на булка се предлагат суми като 250, 2 000 лв и малко над това. ”Народът обедня” – коментират ромите. Все повече млади цигани искат бъдещата им жена да притежава не само физическата красота, но и да е добра, умна и работлива.

Exit mobile version