Телевизия ТВ САТ КОМ

Удължиха извънредната обстановка до 30 април

Решението за удължаване на извънредната обстановка се взе на извънредно правителствено заседание, съобщиха от правителствения пресцентър.

Премиерът Борисов разпореди на министъра на здравеопазването да изготви заповед, в която ясно да бъдат разписани сроковете за поетапното разхлабване на мерките, а по отношение на работата на ресторантите, заведенията и нощните клубове, премиерът изиска от него да проведе среща с техни представители и да обсъдят възможните решения за бранша.
Един от възможните варианти е заведенията  да отворят още в началото на февруари при 50% капацитет и с работно време до 22,30 ч., като в този случай рискът е те отново да бъдат затворени при влошаване на епидемичната обстановка. Друг вариант за ресторантите, заведенията и нощните клубове е да отворят от 1 март, като до тогава се подкрепят със средства, отпуснати с нотификация.

Във вторник председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов съобщи пред медии, че от бранша са се отказали да отворят врати в знак на протест и въпреки забраната, за да не бъдат „посочени с пръст“ от Костадин Ангелов, че ресторантите и баровете са огнища на Covid-19.

Националният оперативен щаб пък предложи от началото на февруари да се разпуснат някои от ограниченията – отваряне на фитнес залите и залите за танци, възобновяване работата на търговските обекти в моловете, присъствено обучение на учениците от 5-и до 12-и клас, както и смекчаване на мерките във връзка с културните събития.

Exit mobile version