Преди 32 години, през 1991 г., точно на 24-ти август, Украйна обявява своята независимост. Това събитие е част от разпада на Съветския съюз, който всъщност става факт през декември същата година. Така на споменатата дата от 1991 г. насам Украйна празнува. Въпреки тежкото положение на страната в момента и най-вече на хората в нея, денят на обявяването на независимостта продължава да се чества. Украинците, които се намират в различни краища на света, днес също отбелязаха празника. Това направиха и тези, които, дали заради войната или по други причини, са в България. В множество градове у нас имаше различни прояви, най-вече шествия. Украинската общност в Асеновград бе избрала да покаже част от своята култура, като приготви традиционни ястия и почерпи с тях всички, преминаващи в следобедните часове покрай центъра, където се събира общността.

С усмивка и добро настроение жените приготвяха вкусни вареники – това са малки хапчици от тесто с различна плънка в тях, които, както показва името им, се варят. Те наподобяват пелмени и сами се убедихме, че са много вкусни.

Освен приготвящите се на място вкусотии, празнуващите бяха донесли и предварително направени за случая пироги, кексове, палачинки и други традиционни за украинската кухня ястия. На място бе показано как се изработва венец от цветя в духа на украинския обичай. Венецът може да се използва като украшения за глава, част от асамблея на народната носия. В случая той бе в цветовете на украинското знаме – жълто и синьо.

Бяха показани и предмети, украсени чрез т.нар. „Петрикивски розпис“. Дървени украшения, гривни, вази, сувенири, дрехи и други изделия могат да бъдат изрисувани с подобни мотиви, които ги правят пъстри и ярки. „Всеки, който желае, може да заповяда в центъра и да се научи на това изкуство“, заявиха нашите домакини, които през днешния ден успяха да научат не малко наши сънародници на тънкостите в украинската кухня.

Подробен материал очаквайте през септември в новинарската ни емисия!