Името на Черешовата Задушница идва от факта, че на този ден освен традиционните: погача, вино и жито, за “Бог да прости!” се раздават и череши.
Задушница е специален ден в годината, се отслужва специално богослужение във всички църкви и храмове в памет на мъртвите. По този начин ние, живите, измолваме прошка от Бог за скъпите ни хора, които вече не са сред нас.
Важно е рано сутринта на Задушница, да отидем в храма, да запишем имената на своите починали близки, за да отправи свещеникът молитва за тях по време на светата Литургия. Можем да запишем имената на починалите си близки и в няколко храма едновременно, та повече молитви към Бога бъдат отправени за тях. Ако наши близки са умрели некръстени, Църквата не може да ги поменава по време на богослужение, но за тях можем да се молим сами, както у дома, така и на гроба.
Опечалените по смъртта на свои близки от предния ден и на самия ден посещават гробищата, палят свещи и кандила, поставят цветя, преливат гробовете с вино, кадят над тях с тамян и в израз на вярата във възкресението разчупват хляб и раздават донесеното за „Бог да прости” починалите. Освен това на Черешова задушница, както на всяка друга задушница, се слагат общи трапези като задължително първата глътка и хапка се оставят на земята, за да „хапнат“ и „пийнат“ и мъртвите.
Старо поверие гласи, че ако прелети пеперуда, докато хората на общата трапеза се хранят, значи душата на мъртвия си е дошла за кратко на земята, за да навести близките си.
Традиция повелява на Задушница да се раздава милостиня на бедни, да се нахранят гладни, да се извършва добро.