Site icon Телевизия ТВ САТ КОМ

В Асеновград честваме празника „Винария” за 28-ми път

Остават по-малко от два дни до началото на честванията по случай празника Трифон Зарезан в Асен. Припомняме, че първото издание на асеновградската „Винария“ е било през 1993 г. Тогава участниците са достигнали почти 100 майстори-винари.

По традиция, от стари времена, празникът е бил общограддски, защото почти е нямало домакинство, което да не отглежда лозя или да не прави вино. На Трифон Зарезан празнуват лозарите и винарите, с тях и техните семейства. Организацията на празника е била дело на лозаро- винарската гилдия, но в нея е участвал целия град.

В центъра на града се освещавал курбан, а празнично облечени мъже се отправяли към лозята, за да извършат зарязването, с надеждата за богата реколта през новата година. После по традиция всички посещавали параклиса „Св. Трифон”, където се провеждали пехливанските борби, а борците се мажели с олио, за да бъде борбата по-зрелищна.

Към днешна дата празникът започва с шествие от паметника на Аристи Чорбаджака-бащата на станимашката малага. В България, а може би и по света, няма друг паметник, издигнат в чест на винар, прославил града си. Шествието продължава до чешмата на църквата св. „Богородица Рибната“, където се извършва ритуалът „Вино от чешма”. След това всичко се събират в центъра на града, където се извършва награждаването на победителите в конкурса „Най-добро домашно вино” и кулинарния конкурс „Най-вкусните стани машки сармички”.

Тази година броят на записалите се участници във винения конкурс е рекорден, в края на посочения срок за участие, получените проби са 90.

Exit mobile version