Телевизия ТВ САТ КОМ

В асеновградското поделение отбелязаха 9 май

На днешния ден се отбелязват 72 години от победата над хитлерофашизма и Денят на Европа.
Пред паметника на загиналите в Отечествената война в асеновградското поделение днес венци и цветя поднесоха военни, кмета на града д-р Емил Караиванов, общественици и граждани. Организатори на събитието бяха Военно формирование 24490 – Асеновград, Съюза на офицерите и сержантите от запаса, Съюза на ветераните от войните и военноинвалидите със съдействието на Община Асеновград.
Денят на Европа е посветен на мира и обединението в Европа. Той е един от европейските символи, които насърчават единството между европейците.
В своя реч на 9 май 1950 г. в Париж Робер Шуман (френски външен министър по това време) споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която да направи войната между европейските народи немислима. Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на френските и западногерманските въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

 

Exit mobile version