Асеновградско шосе

Полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите е в ход до 13 февруари.

Специализираната полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите се провежда  под егидата на – Европейската мрежа на службите на Пътна полиция- Roadpol, като аналогични действия се извършват във всички страни, членки на Европейския съюз, информират от пресцентъра на МВР.

В страната ни проверките се осъществяват съвместно с екипи на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. По време на акцията основното, за което се следи, е спазване на времето за почивки, недопускане на претоварване, спазване на скоростните режими, превозване на по-голям брой пътници от позволеното, както и недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози.

Подобни операции са залегнали в календара на Roadpol четири пъти в годината. Причината е, че инцидентите с участието на товарни автомобили и автобусите, водят до най-голям брой жертви, материални щети и висок травматизъм.

Междувременно от АПИ апелират шофьорите, на които им предстои пътуване в област Смолян и през планинските проходи, да тръгват с автомобили,които са подготвени за зимни условия, тъй като снежната покривка там е над 30 сантиметра.