ваксинация срещу ковид

Здравноосигурените граждани, навършили 65-годишна възраст към датата на ваксинацията и тези на възраст над 65 години, вече имат възможност да си поставят противогрипни ваксини. Това обявиха от Националната здравноосигурителна каса.

В изпълнение на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г., приета с Решение № 6 от 10 януари 2019 г. на Министерския съвет на Република България (Национална програма), която НЗОК администрира, общопрактикуващите лекари могат да заявят количества профилактични противогрипни ваксини към определения търговец на едро, необходими за имунизация на гражданите от целевата група в тяхната пациентска листа.

Пациенти над 65-годишна възраст с хронични заболявания ще бъдат приоритетно ваксинирани от личните лекари

Припомняме, че 230 хил. българи на и над 65 години могат да се ваксинират срещу сезонния грип безплатно. Информацията е на Министерството на здравеопазването.

Освен това през октомври, в аптечната мрежа ще бъдат осигурени още около 160 хил. ваксини срещу сезонния грип.

От здравното министерство напомнят, че сезонния грип, както и коронавируса, се разпространяват по въздушно-капков път. Ето защо носенето на маски, недопускането струпване на хора в затворени помещения, спазването на стриктна лична хигиена и честата дезинфекция на общоупотребими повърхности, ограничава рязко разпространението на заболяванията.