Вандализъм
Вандализъм

Вандали облепят със стикери пътните знаци в Асеновград. Лепенките по тях пречат да се види какво показва дадения знак и създават реална опасност от пътни произшествия. Заради тях пътуващи транзитно през града или гости на Асеновград, лесно могат да се объркат. В повечето случаи лепенките са стикери на различни футболни отбори, голяма част от тях съдържат откровен расизъм, хомофобия и насаждане на омраза. Кой трябва да контролира това?

Според правилника за прилагане на Закона за движението по пътищата, юридическите и физическите лица, които стопанисват пътищата, са длъжни да поддържат в изправност пътните знаци.

Върху пътните знаци и другите средства за сигнализиране, както и върху конструкциите за закрепването им, е забранено поставянето на каквито и да е предмети или устройства, нямащи отношение към тях и към целта, за която се използват и не трябва да намаляват видимостта или ефективността на пътните знаци и другите средства за регулиране на движението. Какво на практика се получава по улиците из Асеновград, всеки сам може да види, докато шофира, минава по тротоарите или пресича на пешеходна пътека.

Проблемът, всъщност, е сериозен, и особено в централна градска част е много голям. Много пъти знаците са напръскани и със спрей, като по този начин знакът вече е абсолютно невидим и със сигурност трябва да бъде подменен.

За да не изглежда градът ни по този начин и за справяне с проблема с безразборното лепене на рекламни материали по общински места и собственост, Община Асеновград  би могла да заведе Искове за увреждане на общинско имущество и причинени вреди на основание ЗЗД (Закон за задълженията и договорите) срещу нарушителите. Първо обаче трябва да ги установи. А за това би могла да уведоми РУ на МВР – Асеновград за осъществяване на строг контрол върху нарушителите и тяхното санкциониране.

Освен това знаците могат и да бъдат почистени, а там, където са много увредени, да бъдат и сменени.