Снимка: Сдружение "Устремени"

Дарителска кампания за възстановяване на счупена от вандали табела с информация за родопските лалета, поставена до параклиса, известен като Гръцкия Св. Илия над Асеновград, стартират от организацията, която го постави – „Устремени”.

Таблото с информация за защитеното диво родопско лале, което расте в определени места над Асеновград, бе поставена от Сдружение „Устремени“ преди три години. Тогава с доброволен труд, лични средства и с финансовата подкрепа на Община Асеновград, както и с помощта от местното Горско стопанство, и РИОСВ – Пловдив, сдружението изпълни успешно проекта „Обезпечаване на информационната среда и туристическа инфраструктура в защитена местност „Лале баир”. Там се намира находището на родопското лале – Защитен вид съгласно Закона за биологичното разнообразие. Находището на вида в местността Лале баир над Асеновград е обявено за защитена местност и попада в защитена зона от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 в България.

От сдружението поставиха жълта маркировка по пътеката, която преминава през находищата на лалето. Поставени бяха и две информационни табели с историята на откриването на защитения вид цвете, ботаническите му характеристики и разпоредбите за неговото опазване като застрашен вид.

От „Устремени” заявяват готовността си счупеното от вандали табло да бъде възстановено. Наличието на тези табла в района е от особена значимост, тъй като поднесената на тях информация, че лалето е защитено, е довело до увеличаване на популацията му, казват от сдружението.

От там с доброволен труд ще пренесат и монтират ново табло. Сумата, която е нужна за печат на ново табло е 120 лв, а срокът, в който то ще бъде напечатано и монтирано на табелата е до 15 юли. Очакват се дарители, които да помогнат за отпечатването му. От „Устремени” уточняват, че логото на фирмата на всеки един дарил и помогнал за каузата, ще бъде поставена върху таблото.

Дарителската кампания ще бъде до 30 юни, а
информация може да получите като пишете на e-mail: ustremeni@abv.bg

Може да дарите на следната банкова сметка с основание за плащане „Дарение за възстановяване на информационна табела за дивото родопско лале“
BIC – SOMBBGSF
IBAN – BG65 SOMB 9130 1068 8676 01

Денят (19.11.2017 г), в който са поставено двете информационни табели в местността „Лале баир“ Снимка: Сдружение „Устремени“
Фотосреща с дивите родопски лалета Снимка: Сдружение „Устремени“