По инициатива на Историческия музей в Асеновград второкласници от ОУ „Петко Каравелов“ имаха възможност да се включат в пресъздаването на обичая „Мартуване” . Учениците от IIб клас прескачаха огън, за да прогонят лошото,  подготвяйки се за посрещане на пролетта. Николета Костадинова и Надя Янкова от Историческия музей разказаха на децата за възникването на обичая още в древността в гръцките махали на някогашна Станимака.  Участниците в ритуала обикновено са момчета на възраст от 8 год. до 12 год.

В ръцете си учениците държаха така наречените „хелидони” (от гръцки език – „лястовички”). Това е предмет, който е изработван от дърво. На върха му има лястовица, която при издърпване на една връв,се завърта. Момчетата участници в обичая в миналото са обикаляли махалите на Станимака, пеели са  песни и са наричали:

„Марта ни дойде хубава,
от лани още по-хубава,
и вие, жени със деца,
турнете в кошница по две яйца.“

В кошницата са им слагали яйца и монети.

Ритуалът е символ на новото начало, на  пролетта, а яйцето – на новия живот. След като завъртаха хелидоните и изричаха наричането, учениците от Асеновград прескачаха огън- символ за здраве.