На 15 юли Православната църква празнува паметта на св. княз Владимир, покръстител на руския народ. Той е владетел на най-голямото руско княжество, Киевска Рус, което е в основата на руската държава днес.

Владимир е роден през 956 г. Той е трети син на руски княз и е нямал право на титла и наследство. Владимир бил необуздан младеж, свикнал да получава всички преимущества на произхода си, без да натоварен с отговорността към трона. След смъртта на баща му, големите синове започват междуособни войни, от които Владимир се възползва. След няклко ключови сражения взима властта и става княз.

Царуването на Владимир било езическо, бил жесток владетел. 8 години след възкачването си на власт, разширява държавата си и получава достъп до Черно море и се намесва в търговските интереси на Византия. Империята действа по стар свой обичай – чрез християнството да неутрализира силните езически владетели и император Василий II покръства Владимир същата година, като му дава християнското име Василий.

Така Владимир се обръща към широка покръстителска дейност, строеж на храмове и манастири. Той е първият духовен обединител на руския народ и получава духовната титла Равноапостол. На него е кръстен Киевският университет.

На 15 юли празнуват Владимир, Владимира, Владена, Влада, Влади, Господин