Общо седем са молбите за отпускане на еднократна социална помощ, които асеновградските общински съветници ще разгледат и гласуват на второто за годината Редовно заседание на общинския съвет.

Две от тях са за болни деца с диагноза „церебрална парализа“. Едното детенце е с 95% увреждане и се лекува в Китай. Средствата, които родителите са платили през миналата година, са в размер на 90 хил. лв., за тази година са назначени два курса на лечение в чужбина и парите, от които семейството се нуждае са 60 хил. лв. Майката на детето е внесла заявление за подпомагане в размер на 5 хил. лв.

Второто детенце е със 100% степен на увреждане и има нужда от 500 лв. за извършване на рехабилитация за период от 6 месеца.

76-годишна жителка на село Леново и 46-годишният и син, със съдействието на кмета на селото-Борис Ангелов, също са заявили, че имат нужда от финансова подкрепа. Жената е със 72% намалена трудоспособност, а синът е с 80% трайно намалена работоспособност. И двамата са на постоянна медикаментозна терапия.

Асеновградчанин без документи и доходи, здравно неосигурен, разчитащ на подаяние и подкрепа от лица от града и 25-годишен асеновградчанин с диагноза „параноидна шизофрения“, който е на медикаментозно лечение,  също са декларирали, че имат нужда от финансова помощ.

44-годишен мъж с 65 % намалена трудоспособност, на постоянна медикаментозна терапия, частично платена от здравната каса, е заявил в молбата си, че се нуждае от пари, за да си подсигури храна и дрехи.

Последната молба е на 51-годишна жена с белодробно заболяване, с 44% намалена трудоспособност. Тя също има нужда от финансова подкрепа.

Ще бъдат ли подпомогнати тези асеновградчани и с какви средства, предстои да разберем на 28 февруари, когато ще се проведе 38-мото Редовно заседание на общинския съвет в града.