Стоматологичен кабинет

На 11 април Българската православна църква почита паметта на Антипа- свещеномъченик и епископ на Пергамската църква от края на първи век.

Жителите на град Пергам били известни с това, че имали нечестиво поведение и идолопоклоничеството. Сред тези нечестиви хора живеел и благочестивият Антипа. Той бил подвластен на хорските слабости и воля, а полагал всякакви усилия, за да може търпеливо да им покаже правия път.  Добросъвестно изпълнявал своите задължения като пастир и проповедник. Съветвал заблудените си съграждани да се обърнат към истинския Бог. Проповедите му и личният му благочестив живот привлекли много езичници в лоното на църквата.

По същото това време император Домициан дал власт на областните управители в цялата империя да предприемат  гонение срещу християните. Така те хванали Антипа и го обвинили, че е виновен за това, че боговете не покровителстват града им.

Антипа бил заточен на остров Патмос. Там бил подложен на жестоки мъчения, защото отказвал да предаде Христовата вяра. Св. Антипа не спирал да се моли за враговете си и за целия свят. Постепенно, обаче, телесните му сили отслабвали и той тихо издъхнал.  Мощите на светеца били запазени, а Бог ги надарил с лечебна сила. В Рилския манастир се съхранява частица от тях.

Св. Антипа е покровител на зъболекарите. Това е и поводът днес българските зъболекари да отбелязват своя професионален празник.