На 11 април Българската православна църква отбелязва паметта на св. Антипа, покровител на зъболекарите. Ето защо на тази дата българските зъболекари честват своя професионален празник.

Свещеномъченик Антипа бил епископ на Пергамската църква от края на първи век.

Жителите на гр. Пергам били известни с нечестивото си поведение и идолопоклоничеството си . Сред тези нечестиви люде живеел и благочестивият Антипа, който не бил подвластен на хорските слабости и воля, а полагал всички усилия, търпеливо, да им покаже правия път. Изпълнявал добросъвестно своите задължения като пастир и проповедник и съветвал заблудените си съграждани да се обърнат към истинския Бог. Убедителните му проповеди и личният му благочестив живот привлекли много езичници в лоното на Христовата църква.

По същото това време император Домициан дал власт на областните управители в цялата империя да предприемат жестоко гонение срещу християните. Те, бидейки иделопоклонници, хванали Антипа и го обвинили, че той е виновен за това, че боговете са отвърнали глава от града им и не го покровителстват.

Той бил заточен на остров Патмос, където бил подложен на жестоки мъчения, защото отказал да предаде Христовата вяра. Като понасял спокойно и с твърдост страшните мъчения, св. Антипа се молел за враговете си и за целия свят. Постепенно телесните сили отслабвали и тихо издъхнал. Християните благоговейно погребали тялото на светия мъченик. Мощите му били запазени, а Бог ги надарил с лечебна сила. Частица от тях се съхранява в Рилския манастир.